.

.

lördag 15 januari 2011

Jag tycker det här med barn uppfostran e riktigt svårt...

I kväll har Leos bråk och dumheter avlöst varann, inte jätte hemskt men jag kände att jag fått riktigt nog och när dom ropar från badkaret och frågar om dom får hälla i bubblor och jag svara -nej ni ska gå upp ur badet nu. Jag hör Robin säga att det går inte att göra bubblor utan vatten och så går jag in i badrummet och ser att Leo har hällt i HELA sin oanvända flaska med bad skum i badkaret.
Då brast det totalt för mig och jag gapade skällde och predikade.
Leo fortsatte med diverse dumheter medans de gick upp ur badet så tillslut sa jag att -det blir inge godis eller film, Leo gråter hysteriskt och Robin säger INGENTING, då fick jag så fruktansvärt dåligt samvete, han blir alltid utan för att Leo gjort något dumt. Så jag beslutar att de får se film för att Robin är duktig men dom får vara utan godis för att Leo gjort fel och det berättar jag för dom också. Leo fortsätter skrika hysteriskt och Robin säger ingenting nu heller utan sätter sig i soffan. Inte ett ljud om att han får vara utan godis.

Jag sitter med dom i soffan nu och känner att det här blev inte rätt åt något håll alls men jag vet inte vad jag ska göra i de här situationerna.

Jag övervägde att låta Robin se film och Leo att vara på sitt rum men då skulle han bråka och skrika så hysteriskt att han skulle förstöra hela filmen för Robin.
Vet inte hur jag ska göra för att bestraffa Leo i dessa situationer utan att Robin ALLTID ska komma i kläm.
Jag gick och gav Robin godis och Leo grät och skrek, jag känner mig jätte elak mot Leo man nöjd med mitt beslut ändå.

Snälla vad gör ni???
Vad skulle ni ha gjort ???
Det gör mig galen att inte veta vad och hur jag ska göra.

10 kommentarer:

Lotte sa...

Hej. Jag förstår dig till fullo!! Det är skitsvårt med barnuppfostran!! Men här får den som inte lyder vara utan godis medans den andre får. Men sura miner blir det!! Jag hade satt den som inte lyder på en stol en stund och så kan de få se film iaf. Lycka till och en stor kram till dig!!

Keeya sa...

Ooh jag vet inte vad jag skulle göra i den situationen för jag har inte erfarenhet av att ha egna barn i den åldern. Men jag tror jag skulle dyka in i böckernas värld och söka hjälp därifrån. Alltså barnpsykologi och uppfostrans böcker. Men jag är säker på att du inte är ensam i din situation utan att många tampas med liknande frågor dagligen. Styrkekramar!

Linda aka Tokmorsan sa...

Ja det är inte lätt. Jag gör samma som Lotte. Den som vart "dum" får vara utan godis. Jag ger aldrig kollektiv bestraffning om jag inte måste!

Du gör så gott du kan mer kan ingen göra! Du fixar detta!!!

m a j a n sa...

Sv: Det var riktigt gott :) Blev en jätte mysig kväll. Det är sånt man behöver ibland när man har småbarn :)

Jadu, det där med barnuppfostran verkar svårt. Jag har ju bara en son och han är inte så gammal så jag har upplevt det som du skriver om, men jag kan tänka mig att det är riktigt tufft :/
Kram på dig!

Moa sa...

Det var inte lätt. Jag har inte kommit dit än, men om bara några månader är jag säkert där då min yngsta sakta men säkert börjar få samma intressen som sin storebror. Usch så svårt. Jag skulle nog i den mån det går försöka att inte bestraffa kollektivt. Men jag förstår problematiken. Det blir ju ingen mysig filmstund om det ena barnet skriker hejvilt...jag har tyvärr inget bra tips då jag inte upplevt det än..jag får återkomma :)

Hoppas att ni får en bra söndag!
Kram

Philippa - 23 och snart tvåbarnsmamma sa...

jag hade nog låtit Robin titta på film och äta godis själv och låtit Leo skrika och ha sig på rummet eller så långt ifrån tvn och filmen som möjligt.

Sv: Haha, jag tog det som ett hejdå först, sedan läste jag igen ;) Hej tillbaks :)

Sofie sa...

Åååh,tack så jättemycket! :))

Satu & Ögonstenarna sa...

Hej! Kul att du kikade in hos mig också!
Gud va jag känner igen mig i din situation... ibland får jag också riktigt nog av all skrik och gap och att man känner sig så maktlös och värdelös som skriker tillbaka på dem.

Inte kul alls, men man måste ändå visa vem som bestämmer. Och det här med att ett barn hamnar i kläm för något den andre har gjort- It sucks!

Kanske du och jag kan följa varandra åt och ge tips och råd? Styrkekramar till dej!

P.S Man är inte mer än bara männsika ;)

Mysmasken sa...

Går det att köra timeout? Ha ett hörn eller en stol där barnet som betett sig illa får sitta en stund (oftast föreslås lika många minuter som barnet är gammalt, så 4 minuter för Leo)...
Eller skicka in honom på rummet så får han komma ut när han klistrat på ett leende på läpparna?
Har också hört att man aldrig ska bestraffa med mat/sötsaker för att de då kan få ett onaturligt förhållande till mat och få ätstörningar.
Säkert lättare sagt än gjort dock, haha.

Tack och lov har jag bara en än så länge, men jag tror att hon kommer behöva sin beskärda till av sträng uppfostran, för hon har en vilja utan dess lika och ett temperament därefter ;)

Petra-mamma till busfröet Lion, envisa Izabelle och tonåringen Rasmus sa...

Jag hade en period som var jätte tuff med Izabelle. Inget var bra och hon gjorde tvärtemot vad jag sa ALLTID! Såg ett program "Nanny" där de hade en skämselhörna (som mysmasken förelog), så det införde jag. En kudde i en del av rummet där hon var tvungen att sitta tills hon var snäll. Gissa om det var effektivt! Det tar några gånger innan de fattar men sen vill de inte sitta i skämselhörnan! Givetvis ska inte den som vart duktig och snäll bli straffad utan få det som var planerat. Till slut kommer han inte att göra saker han vet blir en dålig konsekvens för han (förhoppningsvis). Men det gäller att du är mer envis och har mer tålamod än han för barn kan verkligen vänta ut till sista sekunden.

Har en känsla av att Lion kommer få sitta många gånger i skämslehörnan i framtiden för han vet inte ordet nej, fast han är iofs liten fortfarande!


Lycka till vännen!

kram

Tack för att du har tittat in på min blogg och hjärtligt välkommen tillbaka.

Ha en bra dag!

Kram Michaela :)